SOMA İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER

Etiketler :
SOMA'DA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİ SAYISI 301 OLDU

Bakan Yıldız: Yeni bir yangın başladı
Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklama Türkiye’nin en büyük Soma maden kazasında 301 maden işçisinin hayatını kaybettiğini söyledi.Yıldız, madende yeni bir yangın başladığını açıkladı. İşte bakanın açıklamalarından satır başları:
Başka bir madende yangın başladı. Yaklaşık 200-300 metre daha ilerde. Daha lokal ama önemli ve dikkate almamız gereken bir yangın…
En fazla 3 işçi var diyelim. DNA testine göre belki 2 olacak sayısı. Bu yangın yeni başlayan bir şey. Yarım saat 45 dakika oldu
Onu da kontrol altına almamız lazım Maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyacı var
Gece son derece verimli bir çalışma yaptı arkadaşlar Bütün kurtarma ekibimiz çalıştı ve 15 arkadaşımızı dışarı çıkarmış olduk
YAŞAM ODALARI
Bu sıra dışı ve önemli bir kazadır. Bir kurumumuza değil bütün bu yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak
Ne yapılması gerekiyorsa yapılacak
3 İŞÇİ İLE İLGİLİ İŞLEM YAPAMIYORUZ
Yeni yangını kontrol altına almadan 3 işçi ile ilgili işlem yapamıyoruz
Soma'daki yürüyüşe polis müdahalesi
Manisa'nın Soma İlçesi'nde salı günü Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen faciada 299 kişinin yaşamını yitirmesini protesto yürüyüşünde olaylar çıktı.
İlçe merkezinde kalabalık grubun başlattığı yürüyüşe polis sert müdahalede bulundu. Tazyikli su ve biber gazı kullanan polisle göstericiler arasında çıkan arbedede 1'i gazeteci 4 kişi yaralandı.
Polisin müdahalesi ile eylemciler sokaklara dağılırken, kovalamaca buralarda devam etti.
Maden ocağının önüne çok sayıda asker konuşlandı
Ocağın önündeki bölgede bulunan vatandaşlar, gazeteciler ve yardım derneklerinin görevlileri uzaklaştırıldı. Maden ocağına gelen askerler, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Bu arada arama kurtarma çalışmaları da sabaha kadar devam etti. Madendeki işçilerin çıkarılması çalışmaları sürüyor.
SABAH YENİDEN YANGIN ÇIKMIŞTI
Soma'da facianın yaşandığı madende süren yangın söndürüldü. Alınan bilgiye göre, maden içindeki karbonmonoksit gazı boşaltıldı ve ekipler içerideki işçilere ulaşmak madene girdi.
Dün maden ocağında saat 11.00 sıralarından tekrar yangın çıkmış, kurtarma ekipleri zorunlu olarak çalışmalara ara vermişti.
"İki bloğa henüz ulaşılamadı"
Maden içerisinde 2 bloğa henüz ulaşılamadığını ifade eden Yıldız, "Bugün itibarıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor, buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi gerekiyor. Biz bütün işçi kardeşlerimizi çıkaralım, ondan sonra kim ne yapmak isterse daha rahat bir şekilde yapacaktır" dedi.
Maden içerisinde hava yönünün değiştirilme çalışmaları nedeniyle arama ve kurtarma çalışmalarına ara verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, "Arama çalışmalarına son verilmedi sadece havanın yönü değiştirildi. Bu teknik bir konu. Bu detaylara girmemiz söz konusu değil. Ama havanın yönü değiştirilmesiyle 8 işçi kardeşimize daha ulaşıldı. Dün gece yapılan çalışmalarla 282 işçi kardeşimize ulaşılmış oldu. Cenazelerden 217'sini ailelerine teslim ettik " diye konuştu.
Bakan Yıldız, faciayla ilgili olan biteni kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaya çalıştıklarını kaydederek, "Ulaşılamayan 2 noktada işçi kardeşlerimizin olduğuna inanıyoruz. Tetkiklerimiz doğru çıktı" ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da bugünden itibaren bakanlık görevlilerinin artık ailelerle temasa geçerek, onlara yönelik destek çalışması başlatacaklarını söyledi.
O şirketten ilk açıklama geldi
Soma'da tüm Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den bir açıklama geldi.
"Madencilik sektöründe ilk kez görülen bir olayla karşı karşıyayız" denilen açıklamada, "Yangından 5 dakika önce bütün ölçüm mekanizması bütün verilerin normal şartlarda olduğunu göstermiştir. Ne yazık ki işletmemizde mühendislik ve teknik olarak bugüne kadar görülmeyen ve açıklanamayan yangın vuku bulmuştur" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada şöyle denildi:

"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. olarak, milletimizi ve bizi yasa boğan elim yangınla ilgili ilk andan itibaren önceliğimiz çalışanlarımızın kurtarılması olmuştur. Yangına neden olan detayların araştırılması devam ederken bir yandan da yaralılarımızın kurtarılması, çalışanlarımızın tahliyesi için tüm Türkiye ile birlikte ekiplerimiz seferber olmuştur. Bu gelişmeler yaşanırken basında yer alan spekülatif yorumlar karşısında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bünyesinde işletilen Eyven Maden Ocağı hakkında kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. 3000 çalışanı bulunan maden ocağı 2009 yılından bu yana Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilmektedir. Yer yüzey kodundan ortalama 400 metre derinliği bulunan ocakta, yüzeyden itibaren maden üretim alanına 14 derece meyilli galeri ile inilmektedir. Galerilerin toplam uzunluğu 10 kilometredir. Maden üretim alanında maden damarının eğilme ve genişlemesine göre madencilik felsefesine uygun işletme planı yapılarak üretim çalışmaları sürdürülmektedir. Çıkarılan malzemenin hızlı bir şekilde dışarı çıkarılması için bantlı sistem uygulanmaktadır. İşletmede basında yer aldığı üzere asansör bulunmamaktadır."

'İLK KEZ GÖRÜLEN BİR OLAY'

"Maden ocağında bulunan sensörler sayesinde ocak içerisinde yaşanan ısı değişiklikleri ve zehirli gaz oranları yerüstünde bulunan mevcut sistem sayesinde ölçülmekte olup, önemli sayıda bir kadro seyyar olarak dolaşıp ölçüm yapmaktadır. Üretim ayaklarında bir ısı değişikliği cereyan etmesi halinde, bu ısınma farkı ya da karbonmonoksit gibi zehirli gazların artışı, sistem ve deneyimli ekipler tarafından anında ölçümlenir. Karbonmonoksit yer üstünden ve yer altından okunur. Mevcut karbonmonoksitin yoğun olduğu alandan üretim ayağı uzaklaştırılır. Boşaltılan ayaktan karbonmonoksit çekilerek tavanda baraj delikleri dediğimiz kanallar açılarak küllü su basılarak soğutma işlemi yapılır. İşlem tamamlandığında yangın söndürülmüş olur. Fakat yangın sırasında prosedürdeki bu işlemler gerçekleştirilememiştir. Çünkü madencilik sektöründe ilk kez görülen bir olayla karşı karşıyayız. Madencilik sektöründe madenin yapısı gereği birdenbire yüksek oranlı bir yangın söz konusu olamaz. Yangından 5 dakika önce bütün ölçüm mekanizması bütün verilerin normal şartlarda olduğunu göstermiştir. Ne yazık ki işletmemizde mühendislik ve teknik olarak bugüne kadar görülmeyen ve açıklanamayan yangın vuku bulmuştur. Her türlü emniyet tedbirinin alınmasına rağmen normal şartlardan daha hızlı bir şekilde yayılan yangının nedeni, detaylı incelemeden sonra anlaşılabilecektir."

DETAYLAR YARIN SABAH AÇIKLANACAK

"İşletmede zehirli gazlar yüzde 1 seviyesine geldiği zaman kilitlenen bir sistem bulunmaktadır. İçerideki karbonmonoksit oranı yükseldiği zaman elektrik sistemi durmuş ve jeneratörler devreye girmiştir. Maden ocağında yaşanan bu elim yangınla ilgili her türlü detayın inceleneceğinden kamuoyunun şüphesi olmamalıdır. Yangının ortaya çıkmasının pek çok nedeni olabilir. Bu detayların titizlikle incelenerek kamuoyuna duyurulması kaybettiğimiz canlara olan borcumuzdur. Canlarımızı yakan, içimizi kavuran bu acı olayla ilgili detayları yarın sabah düzenleyeceğimiz basın toplantısı ile sizlerle paylaşacağız. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Maden-Sen açıklama yaptı
Maden-Sen Genel Yönetim Kurulu Manisa Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre madende 787 maden işçisi vardı, 274 işçi öldü, 150 işçi hala madende, 75 yaralı kurtarıldı. Soruyoruz 288 işçi nerede?" denildi.
İşte o açıklama:
"Dünyanın en büyük iş cinayetlerinden biri, Türkiye tarihinin ise en büyük iş cinayeti Soma'da yaşandı. Yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerinin, yakınlarının ve işçi sınıfının başı sağolsun. DİSK, KESK, TMOBB, TTB bugün bu işçi katliamını protesto etmek için grevde, üç günlük yas ilan edildi ve tüm ülke yasta.
Türkiye, tarihinin en büyük iş cinayetini yaşadı, resmi rakamlara göre 274 işçi yaşamını yitirdi, daha yüzlerce işçi maden ocağında, göçük altında. Madene kaç işçin indiği, kaç işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin ne oma Madencilik Şirketi tarafından ne Çalışma Bakanlığı tarafından ne de diğer hükümet yetkilileri tarafından net bir açıklama yapılmamaktadır.
Hastane morgları ve bölgedeki soğuk hava depoları işçi cetleriyle dolu. Hayatını kaybeden işçiler arasında gençler ve kayıt dışı işçiler bulunmaktadır. İşçi aileleri saatlerdir katliamın olduğu ocağın, hastanelerin, soğuk hava depolarının önünde yakınları hakkında bilgi almak için bekliyor.
İşverenin kusurunu örtmeye çalışan, işveren temsilcisi gibi davranan sendika ise sessizliğini korumaya devam etmektedir. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre madende 787 maden işçisi vardı, 274 işçi öldü, 150 işçi hala madende, 75 yaralı kurtarıldı. Soruyoruz 288 işçi nerede? Katliamın üçüncü günündeyiz ve hala yerin altında yüzlerce maden işçisi kurtarılmayı beklemekte.
Maden ocaklarının özelleştirilmesi, taşeronlaştırma, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemlerin maliyeti yüksek olduğu gerekçesiyle uygulanmaması, kar hırsı ve patronların açgözlülüğü madencilik işkolu başta olmak üzere ve diğer işkollarında iş cinayetlerine hergün bir yenisi eklemekte. Soma Maden Şirketi kar hırsını ve bugün yaşananlarının sorumlusu olduğunu, sözlerle açıklamıştı; "İşletmede maliyetleri ucuzlattık, üretimi artırdık. İktidar ve onun partisi AKP, özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalarına biran önce son vermeli, maden şirketlerinin, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri almalarını sağlamalıdır. Sendikamız, taşeron cumhuriyeti ortadan kaldırılana, iş cinayetleri son bulana kadar mücadeleye devam edecektir"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Hastanelerde yatan 27 hasta var

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Soma'daki maden faciasının ardından şu anda hastanelerde 27 yatan hasta bulunduğunu söyledi.

Kurtarma çalışmaları yeniden başladı

Bu arada, dün gece madendeki hava yönünü değiştirmek için ara verilen kurtarma çalışmalarına yeniden başlandı.
Maden içerisindeki gaz tahliye etmek için dün akşam geç saatlerde durdurulan arama çalışmalarına sabah saatlerinde yeniden başlatıldı. Madenci yakınlarının kazanın meydana geldiği bölgedeki bekleyişleri sürüyor.

Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya!

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde önceki gün saat 15.00 sıralarında patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.
Dün gece kameralar karşısına geçerek ölü sayısının 274'e yükseldiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabah saat 08.10 sıralarında ölü sayısını 282 olarak açıkladı

HASTANE ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Ölü ya da yaralı listesinde bulunmayan madencilerin yakınlarının ise Soma Devlet Hastanesi önündeki bekleyişi devam ediyor. Olaydan 18 saat sonra 6 işçinin sağ olarak kurtarılmış olması, bekleyenlere bir nebze de olsa ümit veriyor.

BAŞBAKAN: BUNLAR OLAĞAN ŞEYLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan maden faciasının ardından gittiği Soma'da basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, yaşanan kazaya ilişkin "Buralarda hiç bu tür olaylar olmaz' diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir" dedi.
Ölen işçilere rahmet dileyen Erdoğan, şunları söyledi:
"Geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, hepimizin, 77 milyonun ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağolsun. Şu anda ilk tedavileri tamamlanan ya da hastanelerimizde tedavileri devam eden kardeşlerimize de Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum.
Bu vesile ile kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren, kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan, bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, kuruluşlarımıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."
Kazanın ardından 'mümkün olan en hızlı şekilde' müdahale edildiğini ifade eden Erdoğan, cenazelerin otopsi için Kırkağaç'a taşındığını kaydetti.
Sadece arama kurtarma değil, vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdoğan, "Bu yanlış anlaşılmasın. Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için üzerlerinde, kim kimdir bilinmiyor. Onun için burada fotoğraflarla beraber ailelere gösterilmek suretiyle, kendileri geliyor, orada yerinde görerek, teşhisi bu şekilde yapıp, oradan da kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor" değerlendirmesini yaptı.
Her türlü ayrıntının üzerinde durulduğunu belirten Erdoğan, "Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır. Arkadaşlar şundan herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınlarının hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun" ifadesini kullandı.
Erdoğan, bir gazetecinin "Bu kadar tehlikeli bir iş yapıp da böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan hatta bu kadar büyük felaketi beraberinde getirme potansiyeli olan bir işletme nasıl olup da faaliyetlerine devam edebildi Burada sorumluluk kime ait Bakanlıklarınıza düşen sorumluluk var mı?" şeklindeki bir soruna şu yanıtı verdi:

FACİAYI 1862'DEKİ FACİAYLA KARŞILAŞTIRDI

"Bir gazeteci olarak zannediyorum dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek yakından takip etmiyorsunuz. Bu belki de şundan kaynaklanıyor olabilir, Katar'da pek kömür madeni yok orada doğalgaz var. Ben size şurada birkaç tane rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından bu çok çok önemli. Bakın bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış gerek sağlık gerekse güvenlik kontrolünde bu ocağın bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Türkiye'de 1942 yılından 2010 sonuna kadar benzer kazalarda toplam yaklaşık 900 civarında işçi hayatını kaybetti. Bunların içerisinde 1992 yılında Zonguldak Kozlu ilçesinde yaşanan ve 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl toplam 277 işçi hayatını yine kaybetti.
İngiltere'de, şöyle biraz geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş, 1866 grizu ve kömür tozu patlaması 361 kişi ölmüş yine İngiltere'de. Belçika'da 87, metan gazı patlaması 120, İngiltere'de 1894 kömür ocağında patlama 290, Fransa'ya geliyorum, 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazası ölen bin 99. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum burada da farklı şeyler var,Japonya 1914'de 687, Kyushu Adası'nda Mitsubishi Hojo kömür madeninde bu meydana geldi. Çin 1942'de dünyanın en çok ölümlü madeni kazasına gaz ve kömür tozu karışımının neden olduğu sanılıyor.
Ölüm sayısı ne biliyor musunuz, bin 549. Aynı şekilde yine Çin'de 1960'ta kömür madeninde metan gazı patlaması 684 ve Japonya'da 1963'te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan'da 1965 grizu patlaması 375, yine Hindistan'da 1975'te metan gazı alev aldı patlamayla madenin çatısı çöktü ve 372. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler. Bakın Amerika, teknolojisiyle her şeyiyle... 1907 iki ayrı madende grizu ve kömür tozu patlaması 361.
Madenlerde bu tür olaylar yaşanabiliyor. Arkadaşlar biz bir defa bu tür ocaklarda, kömür ocaklarında, madenlerde bu olanları, lütfen, 'buralarda hiç bu tür olaylar olmaz' diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Bakın literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Başka işlerde de olur, iş kazası. Burada da oldu. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var.
Hiç kaza olmayacak diye bir şey madenlerde yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür ve yapılan kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı, gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada olan kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan, mayısta da bu şekilde çalışmalarına devam etmiştir."

İŞLETMEDEN RESMİ AÇIKLAMA

Soma'da maden faciasının yaşandığı işletmeden yapılan açıklamada, kazaya ilişkin iddialara yanıt verildi. Firmada kayıtdışı çalışan olmadığı belirtilen bir açıklamada, "Öngörülen yaş sınırının altına çalışanımız yoktur, tüm çalışanlarımız, sendikalıdır" denildi.
Şirketten yapılan açıklamada, Eynez mevkisindeki kömür madeninde dün saat 15.00 sularında yaşanan elim yangınla ilgili kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmalarını sürdüğü hatırlatıldı.
Madende kalan çalışanların tahliyesi ve kurtarılması için ilk andan itibaren Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin yanı sıra Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere Türk Kızılayı, AFAD, TTK, TKİ ve tüm devlet kurumları birimlerinin hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Yangın gerçekleştiği andan itibaren ocaktaki, söndürme çalışmalarına eş zamanlı olarak içerideki karbondioksit, karbonmonoksit gazının tahliye edilmesine ve temiz hava verilme çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışma hala devam etmektedir. Bugün itibariyle 238 (Sonradan 245 olarak düzeltildi) çalışanımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Ani kurtarma müdahalesi sayesinde 450'ye yakın çalışanımız kurtarılmış, içlerinden 80 çalışanımızın tedavileri Soma, Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki hastanelerde sürmektedir. Yangının nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar devam etmektedir. Bu araştırmalar sonuçlandığında detaylarla ilgili sağlıklı bilgiler kamuoyu ile en kısa sürede paylaşılacaktır. Madende çıkan yangının sebebi henüz tespit edilememiştir. Yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra sebebiyle ilgili açıklama yapılabilecektir."

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ

Maden ocağında bilinmeyen bir nedenden dolayı yangının ortaya çıktığı ve ardından hızla artan karbonmonoksit gazının kayıpların yaşanmasına sebep olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Yangının gerçekleştiği andan itibaren dile getirilen asılsız iddialar hakkında açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Soma Kömür İşletmeleri AŞ bünyesinde çalışan tüm işçilerimizin sigortalı olduğunu, hiçbir şekilde kayıt dışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığını, tüm çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu, devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz."
Artık yardım değil tabut isteniyor
Soma Türkiye’nin en büyük maden facialarından birine şahit oluyor. Bölgeye kamyonlarla tabut sevkediliyor

ULUSAL YAS

Başbakanlık 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.
Bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecek. Ulusal yas nedeniyle resmi tören dışındaki 19 Mayıs kutlamaları da iptal edildi...
Meclis bu hafta çalışmayacak

KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ
Soma'da arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman karbondioksit oranın yükselmesi ve bazı yerlerde duman yükselmesi yüzünden ekipler dışarı çıkarıldı.
Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verilirken, kurtarma çalışmalarına ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi.

İŞÇİLERİN CENAZELERİ KAVUN SAKLAMA DEPOSUNA KONDU
Manisa Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen patlamada ölenlerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.
Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Olay sırasında ocakta olan yakınları ölen aileler de soğuk hava deposuna gelmeye başladı.

KURTARILANLAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

BABASINI GÖRÜNCE GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.
Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

BAKANLIK: TESİSTE TEFTİŞ YAPILMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlamasıyla ilgili açıklama yapıldı.

“Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. iş yerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca iş yerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 iş yeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz” denildi.

OLAYA TEPKİLER

FEYZİOĞLU: BEKLEYİŞ İNFİALE DÖNÜŞMESİN

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa'nın Soma ilçesindeki madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın yaşandığı bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Maden kazalarında temel sorunun taşeronlaşma ve tedbirsizlik olduğunu ifade eden Feyzioğlu şunları söyledi:

İŞTE METİN FEYZİOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI...
"Acımız büyük. Kötüsüne hazır olmamız lazım. Temel sorun bu işin taşeronlaştırılması. Manisa Belediye Başkanı bir sayı açıkladı. Bu sayının kriz merkezinden açıklanması daha doğru olur. Şu an Soma'da çok büyük bir bekleyiş var. Bu bekleyişin bir infiale dönüşmesi, yaşama umudu olan 1 kişi bile varsa, onun yaşama şansını elinden alır. Madenleri devlet işletirken güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla olduğu ama özelleştirildikten sonra kontrolün yapılmadığı, kontrol yapılmadığı için de, tedbirlerin gereği gibi alınmadığı ve kazanın adına kaza denirse buna bağlı olarak gerçekleştiği."
Metin Feyzioğlu, TBMM'ye bir süre önce Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin CHP'nin verdiği araştırma önergesinin reddedilmesiyle ilgili olarak da, "O araştırma önergesi kabul edilseydi, gereğini TBMM yerine getirmeye başlasaydı, bu canlar ölmeyebilirdi" dedi.

KAR AMACI GÜDÜLÜRKEN GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMIYOR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Soma'ya üzücü bir olay sonrası geldik. İşçi arkadaşlarımla ve sendikacı arkadaşlarla görüştük. Maalesef Türkiye'de taşeronlaşma sonucu alınan güvenlik önlemlerinde çok fazla azalma var. Buradaki madende de taşerondan taşerona olacak şekilde bir çalışma var. Maalesef kar amacı güdülürken gerekli derece güvenlik önlemi alınmıyor. Ölen işçilere Allah'tan rahmet ailelerine sabır, yaralı arkadaşlarımıza da şifa diliyorum. Fakat burada ağır bir tablo olduğunu ve olacağını da aldığım bilgilere göre hissediyorum" dedi.

AKÇUL: ‘DURUM İÇ AÇICI DEĞİL’

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul kazayla ilgili şunları söyledi:
“Bilinen ölü sayısı 5 şu ana kadar. Yer altında yüzün üzerinde arkadaşımız var. Vardiya değişimi sırasında oluyor olay. Elektrik trafosu patlaması, bu yangına sebep olmuştur. Göçük vardır. Durum iç açıcı değil.
Bütün tedbirler alınmış durumda. Ambulanslar oraya yığılmış durumda. Yerin altı tabi göremiyorsunuz, sonucunu hakikaten merak ediyoruz.

Şu anda yer üstünden olduğu kısım, 200 metrenin altında ama iki kilometre falan yol yürüyüp öyle yürüyorlar. 1-2 kilometre arasındaki arkadaşlar yer altındalar. Haberalınamayan arkadaşlarımızda onlar.

​Ülkemiz dünya birincisi bu konuda. Her ne kadar da bunları dillendirsek de alınan tedbirler buna yetmiyor. Bir trafo nelere mal oluyor. Özellikle bu firma bu konuda çok duyarlı bir firmaydı. Ben de çok üzgünüm bu manada. Kesin bilgilere sahip olmadığımız için bir şey diyemiyorum.”

ÜNAL: TALİHSİZ BİR KAZA OLMUŞ

Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal olayla ilgili şunları söyledi:
“Böyle bir talihsiz kaza olmuş. Nasıl yaşandı, trafo nasıl patladı, uzmanlar gelecek tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Ne kadar ölü var, yaralı olanları hastaneye götürüyorlar.”

73 YILDA 3 BİNDEN FAZLA MADENCİ ÖLDÜ

Türkiye'de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. En fazla kayıp verilen kaza, 1992'de 263 kişinin öldüğü Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası oldu.
1941'den bugüne kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan, pek çoğu grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı olmak üzere iş kazalarında 3 binden fazla işçi hayatını kaybetti. Bu kazalarda 100 bini aşkın kişi ise yaralandı. Ülkede en büyük maden faciası, 1992'de Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yer alan Türkiye Taş Kömürü İşletmesine bağlı kömür ocağında meydana geldi. Buradaki grizu patlamasında 263 işçi hayatını kaybetmişti. Türkiye İstatistik Kurumunca geçen mart ayında yayınlanan ve iş kazalarının sektörel dağılımının yer aldığı rapora göre, Türkiye'de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör, "maden ve taş ocakçılığı" olarak belirlendi. Geçen yıl iş kazalarının yüzde 10,4'ünün madencilik ve taş ocağı sektöründe görüldüğü tespit edildi. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5,2; inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de şimdiye kadar yaşanan bazı maden ocağı kazaları şöyle:

7 Mart 1983: Armutçuk'ta grizu patlaması (103 ölü).
10 Nisan 1983: Kozlu'da grizu patlaması (10 ölü).
31 Ocak 1987: Kozlu'da göçük (8 ölü).
31 Ocak 1990: Bartın'ın Amasra ilçesinde grizu patlaması (5 ölü).
7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik'te grizu patlaması (68 ölü).
3 Mart 1992: Kozlu'da grizu patlaması (263 ölü).
26 Mart 1995: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 ölü).
22 Kasım 2003: Karaman'ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması (10 ölü).
8 Eylül 2004: Kastamonu'nun Küre ilçesinde yangın (19 ölü).
2 Haziran 2006: Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması (17 ölü).
10 Aralık 2009: Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması (19 ölü).
17 Mayıs 2010: Zonguldak'ta grizu patlaması (30 ölü).
8 Ocak 2013: Kozlu'da grizu patlaması (8 ölü).
Soma'da yaşanan facia metroda böyle protesto edildi


ŞİŞLİ'DE İNSAN MANZARALARI
TAKSİM MEYDANI'NDA PROTESTO
SOMA FACİASI NEDEN YAŞANDI? ŞOK İDDİALAR
Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil "Gerek bizim aldığımız bilgiler, gerekse arkadaşlarımızın madende yaptığı araştırmalardan olayın bir elektrik arızasından, pano patlamasından ve trafo patlamasından meydana gelmediğini belirledik" iddiasında bulundu.
Torun, facianın trafo patlaması değil daha önce çalışmış kömür damarının kendiliğinden yanması sonucu oluşmuş olabileceğini aktardı.
Henüz resmi bir açıklama yok. Facianın kesin nedeni inceleme sonrası ortaya çıkacak.
Manisa'daki maden faciasında yapılan çalışmaları yerinde takip eden Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil ise "Gerek bizim aldığımız bilgiler, gerekse arkadaşlarımızın madende yaptığı araştırmalardan olayın bir elektrik arızasından, pano patlamasından ve trafo patlamasından meydana gelmediğini belirledik" iddiasında bulundu. Olayın daha önceden işlenmiş bir damarın tutuşmasıyla meydana geldiğinin tespit edildiğini iddia eden Hüseyin Yeşil, "Bizim tespitlerimiz bir ihmalin olduğunu gösteriyor. Bunun araştırılması ve soruşturulması lazım. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması lazım" diye konuştu.
ESKİ KÖMÜR MÜ TUTUŞTU?
Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, Soma'da meydana gelen maden kazasına ilişkin DHA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Mehmet Torun, facianın nedeninin trafo patlaması olmayabileceğini iddia ederek; "Her ne kadar sayın Bakan trafo patlaması diye duyurduysa da bizim izlenimlerimize göre, ocağa giremedik henüz ama, aldığımız bilgiler ışığında eski imalat dediğimiz daha önce çalışmış kömür damarının kendiliğinden yanması sonucu açığa çıkan karbonmonoksitin taban yollara, ana yollara dağılmasıyla 500'e yakın çalışan etkilemesi ve onları zehirlemesi sonucu oluşan büyük bir facia bu. Karbonmonoksit gazı tam yanma olmadan, yarım yanmasında çıkan gazdır. Burada da dünya madencilik tarihinde çok ciddi bir faciayla karşı karşıyayız. Aslında bu bir iş cinayeti. Odamızın daha önce ocaklarla ilgili raporları var. 3 maden mühendisi meslektaşımızı kaybettik. Şu anda 250'ye yakın maden işçisinin cenazesi çıkarıldı. Ve 150 civarında da maden emekçisinin de şu anda mahsur kaldığını biliyoruz" diye konuştu. Torun, facianın olduğu ocağın durumuna ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı; "Açık konuşmak lazım bu havzanın belki de en iyi ocaklarından biri olarak söyleniyor. Daha berbatları var o yüzden söylüyorum. Ama bu eski imalat dediğimiz, eski çalışmalardan mutlaka uzak durulması gerekiyordu. Büyük ihtimalle böyle bir ihmal oldu."
Diyanet'ten flaş karar: Tüm camilerde sela okutulacak
Diyanet Basın Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz başkanlığındaki heyet Soma'ya intikal etti.
Avrasya İslam Şurası Sekreteryası'nın organizasyonuyla düzenlenen "Avrupa Müslümanları Buluşması" için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de programını iptal ederek Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. Görmez'in, akşam saatlerinde Soma'da olması bekleniyor.
Soma'da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için Türkiye'nin tüm camilerinde sela okutulacak. Cuma namazından sonra vefat edenler için dua edilecek, cuma hutbesi de bu konuda olacak.
Ailelerin acılarını paylaşmak ve cenaze kaldırma işlemlerini gerçekleştirmek üzere bölge müftüleri ile yaklaşık bin 500 din görevlisi ilçeye gönderildi.
Faciadan kurtulan işçi: Amirler bizi yanlış yönlendirdiler
Manisa Soma'daki faciadan sağ kurtulan madenci Özcan Cüce, madende yaşadıklarını anlattı.
Madenci Cüce 'Yanımdan 15-20 kişi gitti. Gitmeyin dedim bir tek ben kaldım. Hepsi orada kaldı' dedi.
Soma'daki maden ocağından sağ kurtulan işçilerden Özcan Cüce yaşadığı anları Habertürk'e anlattı. İşte madenci Cüce'nin yaşadığı o anlar:
"Yangın vardı ondan dolayı oldu. Temiz havadayken olduğumuz bölgede 143 kişiydik. Aşağı yukarı 70-80 tanesi kaldı o bölgede. Diğer bölgeleri bilmiyoruz. Basınçlı havaları kestim onunla durdum 4 saat. Dua edip durduk. Yapacağınız başka bir şey yok çünkü.
Amirler bizi yanlış yönlendirdiler hep. Havanın geldiği kısma yönlendirdiler. Havanın geldiği yönden girince komple kaldı arkadaşlar. İleri geri kaçanlar kaçtı, kaçmayanlar bir şekilde kurtuldular. Geriye dönüyorlar, geldikleri istimakete geri dönüyorlar, öyle kurtuldular. Tam terse gidenler kurtulamıyorlar.
Ocaktan çıkıyorduk, havaya denk geldik. Ne ileri gidebildik ne geri. Yardımı nereden isteyeceksin? Kimden isteyeceksin? Telefonlar çekmiyor. Ortada biziz. İleri-geri. 800 kişi falan vardı madende. Herkes bölüm bölüm ayrı ayrı. Bizim olduğumuz yerde erken çıkanlar hariç 143 kişi saydılar.
Ben dolaştım, bant yanıyordu. Yangını söndürmediler. Biz tekrar geri döndük havalandırmaya geri döndük. Maske taktık, nefesimizi tuttuk. Havanın önüne attık kendimizi, havayı kestim. 15-20 kişi gittiler dedim ki, gitmeyin dumanın üzerine gidiyorsunuz dedim. Hepsi yanımdan geldiler geçtiler bir tek ben kaldım. Onların hepsi orada kaldı."
Otopsiden çıkan ilk sonuç zehirlenme
Madendeki işçilerin, İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopside, ilk belirlemelere göre "karbonmonoksit gazı zehirlenmesi" sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.
Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi.
Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi.

Turgutlu'dan Soma'ya cenaze malzemesi gönderildi

Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma'ya gönderildi.
Maden faciasından kurtulan işçilerin isimleri belli oldu
Soma ilçesindeki kömür ocağında çıkan yangında yaralanan 88 kişiden, 63'ü taburcu edildi. AFAD yetkilileri taburcu edilen ve tedavi gören işçilerin isimlerini açıkladı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentteki hastanelerde dünden bu yana 88 kişi tedavi gördü. 63 kişi tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 25 kişinin tedavisi sürüyor.
Yaralılar ve kaldırıldıkları hastaneler şöyle:

Kırkağaç Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Vedat Kılınç (39), Yüksel Tanrıöven (24)

Akhisar Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Murat Bilgin (30), Serdar Fenercioğlu (28), Veli Anaç (24), Ferhat Genç, Faruk Onur, Salih Erkan (34), Sadettin Güngör, Muzaffer Kemiksiz (32), Barış Değirenci (33), Ali Aslan Yılmaz, Murat Karabulut (32)
Soma Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Sezai Karakobak (41), Erdal Bıçak (24), Murat Yokuş (29), Ümit Çetin (37), Mustafa Elibol (43), Mehmet Uçkun (26), Refik Bostancı (26), Ali Karadağ (36), Kudret Özelden

Akhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Hasan Kuzu İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Servet Keskin (20) Celal Bayar Üniversitesi Hastanesine, Engin Altınöz (30) Ege Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.


TABURCU EDİLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Soma Devlet Hastanesine kaldırılan Selahattin Şen (57), Murat Aktaş (27), Murat Yalçın (36), Ercan Metin (32), Hasan Hüseyin Keskin (20), Bayram Çoban (31), Yusuf Kocaman (33), Fatih Işılak (49), Hasan Soylu (34), İsmail Kahrıman (32), Mehmet Akça (36), Nail Kılıç (37), Serdar Tavukçu (37), Bihan Erkan (32), Tevfik Sert (42), Mehmet Çelik (32), Ramazan Atik (31), Yüksel Ünlü (29), Hasan Serhat Öztürk (31), Muzaffer Eren (40), Orhan Turan (30), Cafer Ataş (22), Cumhur Ataş (27), Ferhat Ay (29), Mehmet Ali Dinçer (38), Ramazan Kılıç (32), Ramazan Kıymaz, Murat Kılıçarslan, Abdurrahman Yılancı (28), Cemil Yılmaz (45), Emre Alaca (29), Mehmet Çoban (42), İbrahim Genç (31), Ayhan Canbal (39), Fazlı Baraş (34), Halil İbrahim Durak (41), Şaban Gezen (31), Ahmet Bilici (39), Osman Yıldırım (37), Mehmet Kaya (27), Hüseyin Sarı (42), Recep Gök (39), Selçuk Köken (35), Ahmet İren (30), Taner Kılınç (22), Kamil Çeliker (30), Süleyman Abaydın (23), Ayhan Yalçın, Sadettin Özkoç, Fatih Öcay, Ahmet Mutluer, Eray Atik (34), İlyas Dolğun (38), Akif Ilgaz (19), Yahya Ilgaz (39), Şemsettin Çeliker (26), Galip Çoban (41), Orhan Avcı (26), Muharrem Uçar (41), Ramazan Erol (33), Süleyman Anar (36), Ramazan Akkoç (34), Ramazan Demir (35) taburcu edildi.
Arama kurtarma ekibi liderinden korkunç açıklama
282 madencinin hayatını kaybettiği Soma’daki facianın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.
Kurtarma çalışmalarına katılan timin lideri Melih Güvendik , işçilerin boğularak öldüğünü söyledi. “Yüzlerce işçinin naaşı kapının önüne yığıldığı için kapılar açılmıyordu” diyen Güvendik, özel aletlerle kapıları açtıklarını anlattı. Soma ’da meydana gelen maden faciasının ardından ailelerin acılı bekleyişi sürerken, olayla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Olaydan yaralı kurtulan işçiler ile arama-kurtarma çalışmalarına katılan uzmanların anlattıkları yürek dağladı. Olay olur olmaz bölgeye giderek kurtarma çalışmalara katılan Asya Arama Kurtarma Takımı’nın lideri Melih Güvendik, 4’er kişilik iki ayrı timle aralıksız çalıştıklarını söyledi.
“ÖZEL ALETLERLE AÇTIK”
İşçilerin 2 kilometre aşağıda olduğu maden ocağında yaklaşık 1 kilometre kadar ilerleyebildiklerini belirten Güvendik şunları anlattı: “Oksijen maskesiz girilebilecek bölgeye kadar girdik. Daha sonra karbonmonoksit gazı nedeniyle güvenli bölgede kaldık. Gaz tahliyesi sağlandıktan sonra tahliyelere devam ettik. Bir galerinin kapıları açılmıyordu. Yüzlerce işçinin naaşı kapının önüne yığıldığı için kapılar açılmıyordu. İşçiler üst üste yığılmışlardı. Birikme olunca kapılar açılmıyordu. Özel aletlerle bu kapılar açıldı.”
"HEPSİ BOĞULMUŞTU”
İşçilerin boğulduğunu söyleyen Melih Güvendik, “Boğulunca orada kalakalmışlar. Yanma yoktu. Gerçi kapıyı açsalar da orada karbonmonoksit gazı var. Orası da tehlikeli” dedi. Daha sonra cesetleri tahliye ettiklerini vurgulayan Güvendik, “Sabah da İzmir AFAD’dan arkadaşlar canlı işçilere ulaştı. 6 tane işçi canlı olarak tahliye edildi. Arama kurtarma yapan arkadaşlar canlı işçileri görünce kendi oksijen maskelerini onlara vermişler ve kurtarmışlar. Bir yaralı bir kurtarma ekibi kullana kullana tahliye yapmışlar.”
Güle eğlene madene gittiler, geriye cansız bedenleri geldi
Soma'daki maden kazası Köseler Köyünü de vardı. Sabah aynı servis ile Soma kömür madenine çalışmaya giden işçilerden hiçbiri bir daha geri dönemedi. Evlerine, kendileri yerine cansız bedenleri geldi.
Köseler Köyünde anneler, eşler Selahattin'in, Muhsin'in, Mustafa'nın, Ahmet'in ve daha nice maden işcisinin cansız bedenini kucakladı. Köseler Mahallesine getirilen cenazeler mahalle meydanında son kez yakınlarına gösterildi.
O madende bir baba iki oğlunu birden kaybetti. Aynı madende 6 yıldır çalışan Murat Gezgin-Şerif Gezgin kardeşler madenden sağ çıkamadı. Evli bir çocuk babası olan abi Şerif Gezgin bir daha asla çocuğuna sarılamayacak.
Madende çalışan bir baba...
53 yaşındaki Bayram Ali Dağlı'nın oğlundan yarım saat önce devraldığı nöbet, ona ölümü getirdi. 9 yıldır aynı madende birlikte çalıştıkları 3 çocuk babası küçük kardeşi 48 yaşındaki Mustafa Dağlı'nın da ölüsü çıktı ocaktan.
CNN'in haberine göre, yürekleri parçalayan bir başka haber onların kız kardeşlerinin 26 yaşındaki oğlu Nihat Kayrak. Bir çocuk babası olan Nihat Kayrak, öldüğü günün sabahı eşi Şerife Kayrak'ın ikinci çocuklarına hamile olduğu müjdesini almıştı. Servis minibüsüne ikinci çocuğunun dünyaya gelecek olmasının sevinciyle binmişti.
50 yaşındaki Selahattin Kayrak ise emekliliği için gün sayıyordu. Tam 10 yılını vermişti, maden çilesi 1,5 ay sonra emekli olduğunda bitecekti ki ölüm kapıyı çaldı.
51 yaşındaki Güngör Kayrak ise 26 yaşındaki damadı Sadık Çakır'la gitti ölüme. Karısı 3 aylık hamile 26 yaşındaki Ahmet Şen, madene 21 yaşında giren bir çocuk babası 28 yaşındaki Evren Sarı ve diğerleri... Köseler Mahallesinde ölümden kurtulan üç kişi var sadece. Rahatsız oldukları için o gün işe gidemeyen Ali Aydın, Mücahit Akgün ve Hulisi Taş.
Maden işçileri ölüme böyle gitti
Soma’daki maden ocağı faciasında yaşamını yitiren işçilerin işe giderken servise bindikleri anın görüntüleri ortaya çıktı.
Güvenlik kameralarına yansıya görüntülerde bazı işçilerin kıl payı kaçırdıkları servislerin peşinden koşarak araçlara yetiştikleri görülüyor. Soma’daki maden ocağı faciasında yaşamını yitiren işçilerin işe giderken servise bindikleri anın görüntüleri ortaya çıktı.
Bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde işçilerin durağa geldikleri görülüyor. Bazı işçilerin ise servisi beklerken markete girdikleri gözlendi.
Farklı noktalardan aldıkları maden işçileri ile yola koyulan servislerin aynı güzergahı kullandıkları görüldü. Yine bazı işçilerin servisleri durdurup markete girdikleri ve son alışverişlerini yaptıkları görüntülere yansıdı. Güvenlik kameralarına yansıyan en çarpıcı görüntü ise bir işçinin durağa geldiği ve markete girer girmez servisin gelmesi ile servisi kıl payı kaçırmasına rağmen peşinden koşturması oldu.
Talihsiz işçinin kaçırdığı servisi peşinden koşarak durduğu ve servise bindiği öğrenildi.
80 işçiyi böyle kurtardı
Soma'daki çalışmalar esnasında işçileriyle birlikte yardıma koşan Gökalp Büyükyıldız, doğru hava sirkülasyonunu sağlayarak 80 işçiyi kurtardı.
Soma halkı, yaşanan kömür madeni faciasının ardından Bakan Yıldız'ın madendeki işçilerin kurtarılması ve çalışmaların yürütülmesi için koordinatör olarak atadığı ve yaptığı resmi açıklar için tek bilgi aldığı, ilk saatlerde 80 kişiyi canlı olarak kurtaran ve olay anından itibaren ocak içerisindeki tüm çalışmaları sürdüren Gökalp Büyükyıldız'ı konuşuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da yaşanan facianın vahametini öğrendiği ilk dakikalarda kurmaylarıyla yaptığı kriz toplantısında, gerek Türkiye Kömür İşletmeleri gerekse Maden Teknik Arama Kurumu yetkililerinin de önerdiği tek isim Gökalp Büyükyıldız ile telefonla görüşerek facianın yaşandığı kömür ocağına koordinatör olarak atadı. Bu isim facianın yaşandığı kömür madeninin yakınında bulunan İmbat Madencilik A.Ş'nin Genel Koordinatörü Gökalp Büyükyıldız'dı.
Büyükyıldız, olayın ilk saatlerinden itibaren Bakan Yıldız'ın ricasıyla kendi madenindeki tüm mühendis ve işçileriyle facianın yaşandığı ocağa gelerek çalışmalara başladı. Madendeki yangının etkisiyle içerideki havalandırmayı tersine döndürerek doğru hava sirkülasyonunu sağlayarak 80 işçiyi canlı olarak kurtardı.Olayın ilk anından itibaren kömür ocağındaki tüm koordinasyonu sağlayarak yeraltından sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı bilgilendirmek için çıkan Gökalp Büyükyıldız, dün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basın toplantısı yaptığı anda madenden çıkarak toplantının olduğu yere geldi ve Gül'ün yanındaki Bakan Yıldız'ı yanına çağırarak son gelişmelerle ilgili bilgileri verdi. Aynı fotoğraf karesinde Cumhurbaşkanı Gül açıklama yaparken arka planda fotoğrafta da yer alan Büyükyıldız'ın bilgilendirdiği Bakan Yıldız, Cumhurbaşkanı Gül'ü uğurladıktan hemen sonra basın mensuplarına son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.
Tüm Soma'nın konuştuğu Büyükyıldız'ın bölgedeki diğer kömür ocakları çalışmalarını sürdürürken arama kurtarma çalışmaları için felaketin yaşandığı ocakta işçi ve mühendisleriyle çalıştığı için İmbat Madencilik Kömür Ocağın'daki faaliyetlerini durdurdu öğrenildi.
YAŞAM ODASI NASIL OLUYOR?
Türkiye Soma'da kaybettiği madencilerinin yasını tutuyor. Soma'daki facia sonrası yaşam destek odası olup olmadığı tartışmaları da halen gündemde. NTV, İzmir'deki bir altın madeninde bulunan yaşam destek ünitesini görüntüledi.

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan 10 Mayıs 2013 tarihinde Enerji TV’ye Soma’daki maden ile ilgili kaza durumunda işçilerin madende 15-20 gün kalabileceklerini söylemişti. Ancak facia sonrası madenden kurtulan işçilerin anlattıkları işyeri sahibini yalanlıyor. Madenden çıkan işçiler, birçok kişinin varlığını dahi bilmediği söz konusu odanın yaşam alanından çok depo olarak kullanıldığını söyledi.
YAŞAM ODASI NEDİR?
NTV ise bu tartışma sürerken İzmir'deki bir altın madeninde bulunan yaşam destek ünitesini gezdi, görüntüledi. Odanın neden maden işçileri için hayati olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Sığınak odaları çelik konstrüksüyondan yapılıyor. Dışarıda bir göçük olursa çelik konstrüksüyon işçelir koruyor. İşçileri göçük anında hayatta tutan sığınak odası yaklaşık 8-10 işçiyi 1 gün, 2 gün hayatını sürdürecek şekilde yapılmış. Dışarıdan bir temiz hava girişi var. Temiz hava kesilirse içeride oksijen tüpleri var.

Sığınak odasında herhangi bir yaralanma için ilk yardım seti, dışarıyla irtibat için telsizler bulunuyor. İçeride havayı temizleyen cihazlar da bulunuyor. Su hazır tutuluyor. Tuvalet ihtiyacı da düşünülmüş ve portatif bir tuvalet konulmuş. Şili'deki madencileri kurtaran da sığınma odası olmuştu. Ziyaret edilen işletmede 3 adet yaşam odası bulunuyor. Yurtdışından getirilen sığınak odasına 160 bin lira civarında.

2 yorum:

  1. helal olsun fenerbahçeye 5 yıl çocukların eğitim hakkını karşılıyormuş,
    ING bank da tüm işçilerin banka borçlarını siliyormuş.

    YanıtlaSil

Katkıda bulunanlar